Kategorier
Innlegg

Hvordan skaffe seg en relevant mentor

I dette blogginlegget skal jeg forklare om hvordan du går frem for å skaffe deg en relevant mentor og knytte nettverk, samt mine tanker om, og hva jeg har lært fra dette kurset: «First Round-kurset: Networking basics» av Paul Pesek. Det er dette kurset blogginnlegget er basert på.

Hvorfor skaffe seg en relevant mentor er dagens store spørsmål. Mange stillinger blir aldri utlyst, tidligere studenter oppgir et godt nettverk og gode mentorer som essensielt og avgjørende for deres karriere. I dette blogginnlegget skal jeg prate om hvordan du kan starte å bygge et personlig læringsnettverk gjennom å skaffe seg én eller flere mentorer.

Nå skal jeg «guide» dere igjennom kurset. Kurset er delt inn i åtte deler.

 1. Din profesjonelle identitet.

Denne delen handler om nettverksbygging, og hvordan det kan hjelpe deg med å oppdage karrieremuligheter fra et innsides perspektiv.
Kurset forteller om fem viktige egenskaper som reduserer mulige feilskjær:

 • Empati – Å lære å se fra et profesjonelt synspunkt, samt det å være medmenneskelig.
 • Nysgjerrighet – Vis at du er intresert i å lære av de profesjonelles erfaringer.
 • Takknemlighet – Vis du  er takknemlig – dem deler både tid og kunnskap med deg.
 • Relevans – Fortell hvorfor du tok kontakt, og hvorfor denne samtalen er til hjelp for deg.
 • Respekt – Behandle dem slik du ønsker å bli behandlet om du hjalp noen.

2. Finn profesjonelle ved bruk av LinedIn.
Hvordan velger du en riktig mentor? Det kan være vanskelig å vite på forhånd, men du vil aldri få vite det om du ikke spør. Det viktigste rådet er her er å våge å spørre. Kanskje ikke alle passer som mentor likevel, men kanskje dem kjenner din perfekte mentor? Eller at din første mentor introduserer deg til din fremtidige mentor?

Potensielle mentorer kan være både unge og eldre. Og det er fordeler med begge deler. Fordeler med unge mentorer er at dem nettopp var i dine sko. Ikke se vekk i fra at dem har noen praktiske tips til deg.
Eldre fagfolk besitter et større karrieresyn, og sitter ofte på mer innsikt i viktige avgjørelser.   

Poenget her er at det er flust av mentorer som kan være relevante for akkurat deg, og dem finnes i flere forskjellige aldersgrupper.

LinkedIn er et supert verktøy å ta i bruk, og et ypperlig sted å komme i kontakt med fagfolk. Her kan man søke opp potensielle mentorer etter alt fra bestemte skole, selskaper eller yrker.
OBS: Noen av disse søkene krever betalte versjoner av LinkedIn.

3. Send effektive LinkedIn meldinger.
Når man skal kontakte mulige mentorer så er det viktig å ha tre ord i fokus: Hvem, hva og hvorfor. En LinkedIn melding burde være bygd opp følgende.

Hvem er du: Hva heter du (fornavn, hvor gammel er du, og studie/jobb.
Hvorfor: Hvorfor tar du kontakt? E.eks. du er intresert i å lære om et arbeidsfelt eller lære om en spesifikk bedrift.
Hva: Hva er det du vil oppnå? F.eks. at du håper å få til en tjue minutters samtale for å lære mer om personen eller selskapet.

Viktig å være klar over at det selvfølgelig er andre måter å ta kontakt med mulige mentorer enn LinkedIn. E-post kan også være en ypperlig plattform, men alt i alt er LinkedIn plattformet det er lettest å komme i kontakt med fagfolk. Bruken av LinkedIn er en rask måte å komme i kontakt, man trenger ikke å lete etter en e-postadresse, men kanskje viktigst er at det blir sett på som mer folkelig og det er mer lavterskel for å ta kontakt.

Skjermbilde hentet fra: First Round-kurset: Networking basics

4. Koordinere effektiv kontakt.
Når du tar kontakt med noen for å koordinere f.eks. en video- eller telefonsamtale så vær den som tar initiativ. Vær tydelig på at det er du som ringer til avtalt tid (etter deres ønskende plattform), det er tross alt du som ber om tjenester fra dem. Meldingene du sender burde være effektive og inneholde som tidligere nevnt (hvem, hva, hvorfor) og ikke minst, være respektfull.

Pass på at det ikke blir misforståelse, slik som tidsforskjeller via forskjellige tidssoner, eller at man ringer feil telefonnummer, og lignende.

Når du sender en invitasjon til en samtale, pass på disse tre punktene:

 • Vær tydelig på hvem du er, og gjerne introduser deg selv på nytt, det er ikke sikkert at de husker deg eller navnet ditt.
 • Dobbeltsjekk at dato og klokkeslett for møte er riktig. Er lett å misforstå.
 • Hold den angitte tiden for møte. Har du bedt om tjue minutter, hold deg til tiden.

5. Oppbygging og navigering gjennom samtalen.
Det kan være vanskelig å vite hvordan du skal lede an samtalen, men også her finnes det enn lett mal:

 • Starten av samtalen – første kontakt.
 • Introduser deg selv mer detaljert.
 • Spørsmål og forespørsler til personen du snakker med.
 • Avslutt samtalen.

Det er kun de to midterste punktene som trengs litt forberedelser til.

Igjen, hver respektfull. Har du bedt om tjue minutter, og tiden går mot slutten, så spør om det er greit å gå et spørsmål eller to over tiden? Om du føler deg ferdig, og ikke har flere spørsmål. Da gjenstår det bare å takke for at de tokk seg tid til deg.

Som sagt tidligere, ikke hver redd for å spørre. De aller fleste er glad for å kunne hjelpe, det er menneskelig. Veldig mange av dem har vært i dine sko tidligere, og vet hvordan det er. Bare hver takknemlig og forståelsesfull.

6. Din profesjonelle «historie».
Når du kommer i kontakt med den mulige mentoren, så vil du holde samtalen engasjerende, og ikke bare ramse opp masse fakta. Hold en rød tråd igjennom hele samtalen, og engasjer til toveiskommunikasjon. Det aller fleste er glade og beæret for å være til hjelp.

Hva burde samtalen inneholde?

 • Hvem er du?
 • Hva er dine ferdigheter og interesser?
 • Hvordan har din profesjonelle reise utviklet seg?
 • Hvor i den profesjonelle reisen er du i dag?
 • Hva håper du å få ut av denne samtalen?

Husk at all kontakt er en fantastisk mulighet for deg å få tilbakemeldinger på. Ikke vær redd for å ta feil på noen som helst måte. Bruk disse sjansene på å vokse.

7. Møt forberedt: Undersøkelse og spørsmål.
Fokuset med å snakke med disse fagpersonene handler om å presentere seg effektivt og lære av andre. Lær av deres karrierereise. Kanskje vil de anbefale deg en annen karrierereise enn dem selv gjorde, eller har noen gode tips.

Før selve samtalen med de, finn ut hvem de er. Sjekk LinkedIn-profilen demmes, profilen til selskapet de jobber for. Og kanskje noe overraskende, søk dem opp på YouTube. Kanskje du finner noen videoer av de fra tidligere intervjuer eller lignende. YouTube er ikke bare for underholdning.

8. Bygg langvarige relasjoner.
Etter at man har kommet i kontakt med den eventuelle mentoren, hvordan bygger du langvarige relasjoner med de? Det første skrittet er å sende en takkemelding etter endt samtale der du forteller hvor mye du setter pris på og verdsetter møtet. Fortell dem at du ønsker å holde kontakten, og spør om det er greit om du oppdaterer dem om arbeidskarrieren din.
Slike takkemeldinger setter de aller fleste stor pris på. Det å vite at deres råd er til hjelp betyr ofte mye for dem selv også. Personer som gir deg råd, som ser at du faktisk følger rådene ender gjerne opp som en slags trener eller supporter, samt en talsperson for deg.

Hva med meg?
Jeg har ved dags dato ikke skaffet meg en relevant mentor. Det har egentlig aldri hver noe jeg har tenkt på, eller vurdert. Men etter å ha tatt dette kruset så ser jeg virkelig nytten av det. Jeg ser at det kan ha en stor effekt på folks karriere, og potensielt endre karriereveien din til det bedre, og gjøre deg mer målbevisst.

Noe jeg virkelig kommer til å ta til meg er fremgangsmåten for å ta kontakt med folk over LinkedIn. Terskelen for å ta kontakt over LinkedIn er mye lavere enn det jeg hadde trodd, og er definitivt noe jeg vil få bruk for fremover i karrieren min.

Kilder:
https://first-round.teachable.com/p/joinfirstround

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *