Kategorier
Innlegg

Sosiale mediers rolle under angrepet på den Amerikanske kongressen.

Hvilke rolle spilte sosiale medier og plattformer i forbindelse med angrepet på den Amerikanske kongressen 6. januar 2021.

Sosiale medier og digitale plattformer spiller en sentral rolle i våre liv og i samfunnet for øvrig. De er ekstremt nyttige i det at de fasiliteter kommunikasjon og massemønstring av mange mennesker. Her er det selvfølgelig snakk om i både positiv og negativ forstand.

Som sagt så har sosiale medier en positiv og negativ side. Det er to sider i stor kontrast, og det er derfor vanskelig å beslutte om sosiale medier påvirker mest positivt eller ikke.
Noen av fordelene er at sosiale medier har forrent familier, funnet organdonorer til trengende, lar oss enkelt holde kontakt med venner og likesinnede med de samme interessene. Sosiale medier er et nettverk i alt fra venner til familie og jobb.

Om vi skal bevege oss videre til en av de negative sidene av disse plattformene. Sosiale medier har som mål å holde deg på plattformen og «stjele» tiden din så lenge som mulig. Noe som i seg selv høres ganske uskyldig ut.

Alt handler om algoritmen til sosiale medier.

Det er et ordtak som sier:
«Hvis du ikke betaler for produktet, er du produktet!»

Og det er jo akkurat slik det er. Facebook, Instagram, Twitter, Reddit, TikTok, osv., de er alle gratis. Desto mer du bruker plattformene, jo smartere blir algoritmen på å forstå akkurat deg. Hva får deg til å bruke lengre tid på plattformen, slik at plattformene kan fortsette å gi deg annonser. Det er jo de brukertilpassende annonsene som gjør akkurat disse plattformene så gunstige.

Algoritmene forbedrer seg hele tiden etter å kunne fôre deg med bilder, videoer og de riktige artiklene som gjør at du oppholder deg lengst mulig på plattformene. Plattformene skaper en avhengighet hos deg som forbruker, grunnet stoffet dopamin som hjernen din frigjør.

Om jeg skal trekke inn litt av min egen erfaring med denne algoritmen, så synes jeg faktisk TikTok er dyktige her. Da jeg lastet ned appen så synes jeg innholdet var kjedelig. Lite av innholdet appellerte til meg. Jeg fikk stort sett videoer av folk som danset til de samme sangene. Men innimellom så kom det noen gøye videoer. De første dagene gikk i korte trekk bare til å like alt som var litt underholdende slik at all den dansingen forsvant fra feeden min. Og fra da endret innholdet seg raskt, og plutselig var feeden min full av videoer jeg oppriktig liker, og TikTok stjal mer og mer av min tid – på godt og vondt. Noe litt trist med algoritmen her er at, da jeg først fikk vekk alle videoene med alle danserne, og fikk et mer tilpasset innhold, så har innholdet blitt veldig ensformig. Jeg får kun én type videoer nå. Jeg savner en variasjon.

I filmen «det sosiale dilemmaet» så trekker de frem et eksempel med hvordan folk kan ende opp med å tro at jorden er flat. Dersom du først blir anbefalt av algoritmen eller på en annen måte ser en video om de som tror jorden er flat, så vil algoritmen tro at dette er noe du er intresert i. Slik vil algoritmen fortsette å gi deg innhold om den «trosretningen». Det trenger ikke å ta lang tid før hele feeden din er full av innhold som støtter det synet, og da kan det bli vanskelig å skille sannhet mot usannhet. For å bruke et annet «populært» ord under Trumps presidentperiode – «Fake news». Ved dette eksempelet så påvirker algoritmen folks meninger og handlinger.

IS er en organisasjon som har brukt sosiale medier til å konvertere folk. Filmen «det sosiale dilemmaet» tar også for seg at dette er et verktøy også land kan ta i bruk for å få til en endrings i folks handlinger og meninger.

Dersom vi spør oss om: Har Trumps skyld i angrepet på den amerikanske kongressen 6. januar 2021? Et spørsmål man kan diskutere for og imot til man blir gul og blå. Personlig tror jeg ikke Trump alene kan ta all skyld. Trump er bare én person, så jeg tror det er begrenset hvor mye han alene kan påvirke. Vi kan selvfølgelig også diskutere over Trumps kommunikasjonsevner. Kanskje til og med Trump har blitt påvirket av denne algoritmen som gjør han så sikker i sin sak?

Algoritmen gjør at feeden min og din viser to forskjellige ting, og dette tross for at vi kanskje har de samme vennene og interessene. Det ser du også i en søkemotor som Google. Om to personer googler f.eks. Egypt, så vil en av oss kanskje få opp anbefalinger til hotell og gode restauranter, men den andre ville fått opp tall over økonomien, eller fakta om landet. Alt ut ifra interessene til dem som Googler. Men tilbake til eksempelet med angrepet på kongressen. En Republikaner som støtter Trump vil få masse Trump-vennlig innhold i sin feed. Den personen vil lite trolig få innhold som motsier deres interesse, det strider imot algoritmen. Men den personen får derimot trolig informasjon om hvor «dårlige» demokratene er, osv. … Man blir sakte, men sikkert hjernevasket uten å vite det. Det er viktig å være klar over at mange av republikanerne som gikk til angrep virkelig tror de gjorde det rette, og at valget ble stjålet i fra dem. Så man skal kanskje være litt forsiktig med å dømme dem for hardt, når det er kanskje de sosiale plattformene som burde ta en del av skylden.

Som jeg har vært inne på tidligere, så får brukerne på sosiale medier et svært brukertilpasset innhold. Hadde ikke den vært så kraftig. Ikke fôre mennesker med et så brukertilpasset, og snevert virkelighetssyn. Om brukerne av disse plattformene hadde fått informasjon som ikke var så gjensidig, så tror jeg at angrepet på kongressen ikke hadde endt med tap av liv – slik det faktisk skjedde.

Dersom det ikke fantes noen andre former sosiale medier enn de tradisjonelle som fjernsyn, avis og radio så har jeg liten tro på at et angrep i den størrelsen kunne skjedd. Jeg tror i hvert fall at de oppmøtte ikke hadde vært så troende i det dem gjorde. 

Sosiale medier er selvfølgelig ikke bare negativt.

Det at sosiale medierfasiliteter kommunikasjon og massemønstring av mange mennesker er selvfølgelig ikke bare negativt. Se hva organisasjonen Black Lives Matter har fått til! Eller hva et spenstig prosjekt av Kayne West klarte ved bruk av sosiale medier

Et annet eksempel på en uskyldig og morsom ting man kan få til ved bruk av sosiale medier viste Kanye West i 2013. Ved promoteringen av sangen «New slaves», brukte han sosiale medier til å finne sine mest ihuga fans, samle dem til en eksklusiv lansering som kun dem viste om.

Algoritmene til sosiale medier kommer nok til å bli et enda større tema fremover, heldigvis. Med alle fordelene sosiale medier gir oss, så tror jeg dem er kommet for å bli, selv etter angrepet på den Amerikanske kongressen 6. januar 2021.

Kilder:

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769
http://www.vasiligavre.com/newslaves
https://www.imdb.com/title/tt11464826/
https://www.vox.com/2021/1/16/22234971/trump-twitter-facebook-social-media-ban-election-misinformation-zignal
https://open.spotify.com/episode/6ehLGSSQ7IIiTiwg8zIpWm?si=xfs5NX0DRBiz21uDaMPaxg&nd=1
https://open.spotify.com/episode/7r8lG3BvC2O6BR3N5IkpsU?si=oKX0Mjm0TuarVlFnJtXd5Q&nd=1

Ett svar til “Sosiale mediers rolle under angrepet på den Amerikanske kongressen.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *